• Overview picture

    Overview picture

  • Overview picture towards entrance

    Overview picture towards entrance

  • Overview picture

    Overview picture

  • Model work station

    Model work station

  • The analog part consists of a lightbox and some pen holders

    The analog part consists of a lightbox and some pen holders

  • A chair is integrated into the cabinet to sit and relax and look at “Globen” The biggest spherical building I the world.

    A chair is integrated into the cabinet to sit and relax and look at “Globen” The biggest spherical building I the world.

  • Work station

    Work station

  • Main drawing

    Main drawing

  • Board drawing

    Board drawing

  • Mill drawing

    Mill drawing

  • The leather chair is put to tension by twisting the leather around a wood bar.

    The leather chair is put to tension by twisting the leather around a wood bar.

  • When stretched the leather is locked with a wood plug.

    When stretched the leather is locked with a wood plug.

  • Having access to a mill one have to do a curved curtain parking.

    Having access to a mill one have to do a curved curtain parking.

  • Sinus curved joint.

    Sinus curved joint.

  • The model making space is made from a self-healing transparent plastic sheet with a customized ruler under it.

    The model making space is made from a self-healing transparent plastic sheet with a customized ruler under it.

  • The bar is made from old material samples from different projects recessed into the plywood board.

    The bar is made from old material samples from different projects recessed into the plywood board.

  • When lifting the walnut sample a bar is hidden bellow and the walnut pieces becomes a good piece to cut the lime for the rum drinks.

    When lifting the walnut sample a bar is hidden bellow and the walnut pieces becomes a good piece to cut the lime for the rum drinks.

  • The entrance space is mostly there to create a transit space. A transit by contrast, to go from a darker red small space into the bigger light blue sky office.

    The entrance space is mostly there to create a transit space. A transit by contrast, to go from a darker red small space into the bigger light blue sky office.

  • Cnc milled sun glass stand, A necessity at an office space with some direct sun light.

    Cnc milled sun glass stand, A necessity at an office space with some direct sun light.

  • A small library is placed at the back part of the cabinet. The small library table has an acrylic paint logo poured into the recessed wood.

    A small library is placed at the back part of the cabinet. The small library table has an acrylic paint logo poured into the recessed wood.

  • When milling one board the machine lost its coordinates, to hide the wrongly milled lines we put all drawings at 1:10 and curved them into one of the entrance walls.

    When milling one board the machine lost its coordinates, to hide the wrongly milled lines we put all drawings at 1:10 and curved them into one of the entrance walls.

  • Red Plexiglas ceiling

    Red Plexiglas ceiling

  • Mill drawing with added toy production in turquoise

    Mill drawing with added toy production in turquoise

  • Tores pink submarine

    Tores pink submarine

  • Tores blue submarine

    Tores blue submarine

  • The Olofsson cat

    The Olofsson cat

  • The Söderlind crocodile

    The Söderlind crocodile

  • The Söderlind crocodile

    The Söderlind crocodile

  • The Carbonell crocodile awaiting treatment due to a protracted family desing competition

    The Carbonell crocodile awaiting treatment due to a protracted family desing competition

  • Evil surveillance monster

    Evil surveillance monster

  • Evil surveillance monster by night

    Evil surveillance monster by night

  • Young Oskar got a space shuttle to fit his suits

    Young Oskar got a space shuttle to fit his suits

  • Young Oskar got a space shuttle to fit his suits

    Young Oskar got a space shuttle to fit his suits

  • Young Oskar got a space shuttle to fit his suits

    Young Oskar got a space shuttle to fit his suits

  • Home office corner window table with acrylic paint marbling

    Home office corner window table with acrylic paint marbling

  • Home office corner window table with acrylic paint marbling

    Home office corner window table with acrylic paint marbling

  • Martin programing the cnc mill

    Martin programing the cnc mill

  • Milling the boards

    Milling the boards

  • Office pieces and toys

    Office pieces and toys

  • Gluing and assembling the office

    Gluing and assembling the office

Oval Office

Stockholm

Anders Berensson Architects has designed and built part of their own studio space by using a CNC mill to create a puzzle of 16 plywood sheets that’s been assembled into one big oval cabinet/workspace surrounding the whole studio space.  When both designing and building the project our self without intermediary we got the possibility to customize and control every detail. A process that led to new design strategies but also to an unexpected production of wood toys. When moving into a new office space we were faced with a dilemma. To pick the big unsharming studio space or the smaller one with a great view. We picked the later. The smallness of the room however forced us to do an efficient design that would make use of every square meter. We therefore skipped the usual readymade furniture and instead designed one big custom made office cabinet. To get the most work space out of the room we decided to build the cabinet so it surrounded the whole studio space with different work stations programed into it. By rounding the cabinet’s edges we could host more space consuming programs in the rounded corners and less space consuming programs in the straight shallow parts. The cabinet is customize to host a small entrance, library, a model making space and an analog work station with integrated storage towards the inner walls. When facing the windows the cabinet is programed with more common workspaces for computers. A plain table with no specific program is placed in the middle for more unspecified use.

To retrofit an exact cabinet prefabricated by a precision tool into an old crooked building we need to have a strategy for tolerances. Since the CNC mill don’t care if a cut is straight our curved we decide to take advantage of this in our design. We therefore designed a sinus corrugated joint. Whereas a straight precision joint only fits in a 90 degree angle the sinus curved joint gets a small gap in slanting corners still interlocking the two boards when plugged into a standing board underneath. With this joint we could have the needed tolerance when assembling the cabinet. Working whit a machine that can make any complex cut directly from your drawing it’s hard to not start to customize details. We therefore took use of the mill customizing almost every detail. Having access to a mill we also tried to do as much as possible in wood. We therefore aimed to have a 100% Wood structure with wood plugs instead of screws so that the cabinet can be packed flat and burned when demolished in the future.

When putting out the layout for milling each sheet we found out that all rounded pieces created a lot of unused space. To not through away good material we decided to fill this leftover spaces with a small production of wood toys.