• Main house

    Main house

  • Guest house and Sauna

    Guest house and Sauna

  • Guest house and sauna alley

    Guest house and sauna alley

  • Sauna house

    Sauna house

  • Sauna house

    Sauna house

  • View from the sauna

    View from the sauna

  • View from top of the sauna

    View from top of the sauna

  • Main house seen from the eastern rock

    Main house seen from the eastern rock

  • Corner windows main house

    Corner windows main house

  • View from living room

    View from living room

  • View from bedroom towards eastern rock

    View from bedroom towards eastern rock

  • View from living room towards eastern rock

    View from living room towards eastern rock

  • View from living room through the kitchen area

    View from living room through the kitchen area

  • Axonometric view of houses

    Axonometric view of houses

  • Axonometric view of promenade

    Axonometric view of promenade

  • Axonometric view of local regulations

    Axonometric view of local regulations

  • Floor plan

    Floor plan

Zartman House

Skarprunmarn

Anders Berensson Architects has designed a summer house in the Stockholm archipelago together with Scandinavian modular housing company Sommarnöjen. The house is located on a remote island without roads and was built by helicoptering building kits to the sight. Working with a straight kit on a hilly landscape with a demanding local plan we abandon the idea of designing one house as one big volume. Instead we designed four volumes on two separate rocks connected by a deck and a bridge. The four volumes defines a promenade among rocks, bridges, walls, windswept trees and terraces. The two biggest volumes contains the main house. This house is divided in a serving volume with a furnace room, storage, bathroom, entrance and bedrooms connected to the living room volume. The two other volumes is a sauna house and a guest house that is reached by a bridge. On good days the deck serves as a living platform. Starting on the eastern rock you can see the sunrise in the ocean to the east. The deck and the Livingroom volume host spaces for day time activities. Going over the bridge one can enjoy the sunset over the Stockholm Archipelago to the west from on top of the sauna house.

When studying the local conditions and rules we found out that there was no chance to place the house at the obvious place on the plot. On top of the big rock with an ocean view to the east. The local plan together with the fact that half the plot is slightly swampy only allowed one small spot to place the main house that was not big enough to fit the whole program. So the program was divided into for volumes in three different houses. A living room volume connected to a severing space and a guest house and a sauna house on another rock. Since the guest house and sauna is small separate volumes they don’t need a regular building permit and could be placed on land that the main house could not. What at first seemed to be a disturbing parameter turned out to be a blessing for the project? Instead of creating one house with just one view we could create several houses on a promenade with a variety long ocean views mixed with closer views of the nearby windswept nature.