• Interior picture from outdoor level

    Interior picture from outdoor level

  • Interior picture from office level

    Interior picture from office level

  • Exterior picture at an outdoor cinema session

    Exterior picture at an outdoor cinema session

  • Interior picture from office level at a yoga session

    Interior picture from office level at a yoga session

  • Facade from east

    Facade from east

  • Interior picture of lounge area with furniture made from left over building materials

    Interior picture of lounge area with furniture made from left over building materials

  • South facade

    South facade

  • Outdoor area at winter

    Outdoor area at winter

  • Sketch model

    Sketch model

  • Sketch model

    Sketch model

  • Floor plan outdoor level

    Floor plan outdoor level

  • Floor plan office level

    Floor plan office level

  • Floor plan office level with furniture

    Floor plan office level with furniture

  • Technical section

    Technical section

  • Spatila section

    Spatila section

  • South facade

    South facade

  • Exterior image

    Exterior image

Outdoor Office

Stockholm

Anders Berensson Architects has designed a building that is half office, half outdoor meeting space in the Royal National City Park Norra Djurgården in Stockholm. The house is constructed as a framework of wood beams filled with wall panels and glass at the top part and left open at the bottom part creating a weather protected outdoor space.

The building is an extension of an existing office building inhabited by Swedish outdoor and shoe company Lundhags. Building in the royal national park we tried to do as little excavations as possible. Therefore, we decided to design a house on wood pillars standing on the sloping terrain.

The top part of the house follows the shape of the existing building with a slight tilt in direction to follow the existing landscape. This part is directed towards the forest looking into the crowns and trunks of the old trees creating a calm sensation. The bottom part is a concrete amphitheater casted on top of the existing terrain. Standing in a slope the bottom part is closed to the road in the north and opened towards the forest while sloping whit levels towards a stage for outdoor events.

Designing an office/outdoor structure in the forest we tried to find a balance between an office building whit a strict geometry and a traditional cabin. We decided to follow the shape of the existing building but design it as a wood framework. The primary structure is made of glulam beams and pillars, the wood frame is then filled with either glass windows, wood panel walls or left opened reinforced with wood crosses.  All materials on the inside are made from wood, the ceiling is made from pine tree boards, the walls from pine plywood. The floor is made as an installation grid where electricity and data are installed under a spruce tree grid surrounding oak boards.

All details are kept simple either in wood or as black painted steel. Windows are milled into the wood pillars and beams, all lamps are cladded with the same wood as the ceiling they sit on. Most furniture’s are made from leftover pieces from the building site. The tables are made from the same plywood sheets as the wall cladding, The lounge is made from left over glulam timber and other wood boards from the house. The chairs are cladded whit shoe leather from the Lundhags factory. All details that needed to be built in steel are painted black and, on the outside, sometimes shaped as animals from the royal national park. Some who lives there today and some that we hope one day will stroll back underneath the house.